Bygga vattenfall

Tips för dig som ska bygga vattenfall

Ett vattenfall gör dammen komplett, vem vill inte ha en porlande bäck i sin trädgård? Förutom det underbara ljudet som ett vattenfall ger så kan ett vattenfall även hjälpa till att rena och syresätta vattnet. Vattenfallet kan även bli ett uppskattat tillhåll för djur och fåglar som trivs i det grunda vattnet.

Som alla projekt så kräver ett vattenfallsbygge planering. Här bör man utgå från den trädgård och omgivning man har, kanske finns det en naturlig slänt eller lutning som man kan använda. Här följer några tips för ett lyckat vattenfallsbygge:

  • Välj en energisnål pump. Strömförbrukningen är viktigare än någonsin och det kan skilja mycket på olika pumpar. Hur kraftig pumpen behöver vara beror på hur tryckhöjden (höjd från vattenytan upp till toppen av vattenfallet) samt bredden på vattenfallet. Tips! Numera finns det reglerbara pumpar som styrs med regulator t .ex Pontec PondoMax eller Superflow Techno PRO. Dessa ger garanterat rätt flöde och används regulatorn spar man ström.
  • Läs på vilken slang du ska använda. Detta varierar såklart beroende på vilken pump man väljer men ett vattenfall kräver ganska mycket vatten och då får inte slangen vara för klen. En allt för klen slang stryper flödet och ökar slitaget på pumpen.
  • Anpassa bredden på vattenfallet så att vattnet inte rinner över kanten. Detta kan låta som en självklarhet men det är ganska vanligt att man missbedömmer flödet som pumpen ger och bygger för smalt. Resultatet blir att dammen tappar vatten. Tips! Testkör pumpen samtidigt som du bygger och kolla så att det inte svämmar över.

Vilket flöde behövs?

Tabellen nedan ger dig en uppfattning av vilket flöde pumpen behöver ge. Den visar även lämplig slangdimension.

Pondless Waterfall

Pondless waterfall har blivit ett begrepp i dammvärlden. Kort beskrivet så är det ett vattenfall med en gömd vattenreservoar där vattenspegeln inte syns. Se bifogade bilder.