Boanas Logo

När behövs ett bottenavlopp?


Pumpmatat filtersystem


Gravitationsmatat med bottenavlopp

Pumpmatat eller gravitationsmatat?


Ett viktigt val när man ska bygga damm är valet mellan ett pumpmatat eller ett gravitationsmatat filtersystem. I ett pumpmatat filtersystem ligger pumpen i vattnet och pumpar till filtret. Gravitationsmatat innebär att pumpen placeras bredvid dammen och vattnet rinner fram med självtryck ofta via ett bottenavlopp. Våra tankar angående detta:


Pumpmatat filtersystem.


I de flesta dammtyper t ex prydnadsdammar med växter och lite fisk är ett pumpmatat filtersystem ett bra val. Tryckfilter t ex Bioclear är våra mest sålda filter och de fungerar allra bäst pumpmatat. Pumpen läggs i vattnet och pumpar vatten till filtret som placeras på land. För och nackdelar med ett pumpmatat filtersystem:


+ Priset. Det finns det många bra pumpmatade alternativ för en vettig peng. Titta gärna på våra tryckfilter och flödesfilter.


+ Enkelheten. Att lägga pumpen i dammen och dra en slang upp till filtret är förmodligen det enklaste sättet att bygga damm.


+ Många nya effektiva filter kan numera köras pumpmatat. Här har utvecklingen gått snabbt framåt. Ett bra exempel är våra nya trumfilterset samt Oase Screenmatic.


- Kapaciteten. Det finns begränsningar för vad ett pumpmatat filtersystem klarar av. Detta kan vara en nackdel framför allt i dammar med hög belastning.


Gravitationsmatat filtersystem


I många större dammar t ex koidammar och baddammar finns det fördelar med ett gravitationsmatat filtersystem. Lite för och nackdelar:


+ Effektivt. Genom bottenavloppet sugs smuts och skräp ut ur dammen på ett effektivt sätt.


+ Flexibelt. Många större filter är gjorda för att användas i kombination med ett bottenavlopp. Det blir enkelt att välja rätt filter.


+ Säkert. Genom att placera pumpen bredvid dammen får man bort all elektronik från vattnet. Detta höjer säkerheten, bra i t ex baddammar.


- Priset. Ofta kostar det något mer och installationen kan även bli lite mer komplicerad.


Slutsats


Pumpmatat fungerar till de flesta dammtyper och det är ett prisvärt och enkelt sätt att bygga damm. Undantaget är väldigt fiskrika dammar och andra dammar med hög belastning t ex koidammar och baddammar. Där rekommenderar vi för det mesta ett bottenavlopp och ett gravitationsmatat filter.