Boanas Logo

Bygga baddamm

Några tips på vägen

Drömmer du också om att bygga en badbar damm? Till skillnad från en vanlig pool används inga kemikalier till reningen då vattnet renas biologiskt. En naturlig reningsdel med sten och växter hjälper inte bara till med reningen, det ger även ett mer naturligt uttryck. Komplettera med ett bra filtersystem så får du en vacker och naturlig ”pool" som dessutom är lätt att sköta.


  • Använd ett bra tätskikt. EPDM gummiduk är ett bra val som håller länge. Det är dessutom ett prisvärt alternativ för dig som tänker stort. Ett annat alternativ kan vara att gjuta sidorna och använda Impermax flytande gummi som tätskikt.
  • Bygg ett gravitationsmatat filtersystem med bottenavlopp i dammen och du kommer aldrig att ångra dig. Fördelen med ett bottenavlopp är att mycket partiklar och skräp sugs ut den vägen för att sedan fastna i filtren. Bottenavloppet bidrar även till säkerheten i dammen då man på ett enkelt sätt får bort pumpar och elektronik från dammen.
  • Satsa på ett bra förfilter som sköter den mekaniska reningen i dammen. Ju fortare skräp och annat filtreras bort desto bättre fungerar reningen av vattnet. Ett bra förfilter t ex sieve eller trumfilter ger garanterat bättre vattenkvalité och enklare underhåll.
  • I de flesta baddammar används även ett biologiskt filter för bättre vattenkvalité. Vårabeadsfilter fungerar väldigt bra till baddammar, gärna ihop med en UV-C lampa som minimerar risken för grönt vatten.
  • Sist men inte minst så tänk på den viktiga säkerheten. Idag finns det produkter som hjälper dig bygga din damm på ett säkert sätt både när det gäller elsäkerhet och säkerhet för barn.Har du frågor och funderingar angående baddammar? Tveka inte att höra av dig till oss, vi hjälper gärna till!