Bygga koidamm

Vacker koidamm med strikt design.

Koidamm med fin omgivning

Hur ska man tänka när man bygger en koidamm? En koidamm skiljer sig ofta från en vanlig damm både när det gäller konstruktion och val av pump / filter. Den här sidan är för dig som vill bygga en riktig koidamm utan kompromisser när det gäller fiskmängd. Gör rätt från början så blir belöningen en lättskött damm där fiskarna trivs. Våra bästa tips för ett lyckat resultat:

- Bygg ett gravitationsmatat filtersystem med bottenavlopp i dammen och du kommer aldrig att ångra dig. Fördelen med ett bottenavlopp är att mycket partiklar och skräp sugs ut den vägen för att sedan fastna i förfiltret. Ett citat från en erfaren koidammsbyggare: "att bygga en damm utan bottenavlopp är som att bygga en toalett utan spolning". Kanske något överdrivet men tänkvärt.

- Satsa på ett bra förfilter som sköter den mekaniska reningen i dammen. Ju fortare skräp och annat filtreras bort desto bättre fungerar reningen i biofiltret. Ett bra förfilter t ex sieve eller trumfilter ger alltid bättre vattenkvalité och enklare underhåll.

- Satsa på ett rätt dimensionerat filtersystem redan från början. Koi är stora och matglada fiskar som ställer krav på vattenreningen. Kontakta oss gärna för rådgivning.

- Sist men inte minst så tänk över designen. I en prydnadsdamm med lite guldifskar så är ofta råden att plantera mycket då växterna hjälper till att rena vattnet. I en koidamm är detta inte lika givet. Många koidammsbyggare föredrar en ganska strikt design med få eller inga växter och där fokus ligger på enkel rengöring. Bilderna ovan visar ett par riktigt fina koidammar. Lägg märke till den ganska strikta designen och avsaknaden av växter i vattnet.

Har du frågor eller funderingar ang. koidammar? Tveka inte att höra av dig till oss, vi hjälper gärna till!