Boanas Logo

Ett lyckat baddammsprojekt


Före..


Under..


Efter dammbygget

Elin och Thomas baddamm.


Här vill vi dela lite info och bilder på ett i vårt tycke väldigt lyckat dammbygge. Elin och Thomas förverkligade drömmen med en badbar damm framför huset. De är inte bara skickliga dammbyggare utan dessutom duktiga fotografer. Längst ner på sidan hittar ni bilder tagna under byggnation av dammen.


Vill ni se ännu mer fina bilder från projektet finner ni det på deras instagramsida #vibyggerenbaddamm.


Drömmer du om en baddamm modell större så följer här lite info på hur de gjort samt vilka produkter som använts.


Dammduk - Tätskikt


Efter ett noggrant underarbete användes en kraftig skyddsmatta klass N4 ca 400 m2. Dammduken är en EPDM gummiduk av god kvalité med måtten 15x21 meter samt en mindre gummiduk till reningsdammen som är 6.68 x 9 meter. Dessa skarvades samman med EPDM skarvtejp. EPDM gummiduk är ett fantastiskt material att använda vid dammbyggen och den har en förväntad livslängd på mer än 30 år.


Filter- Vattenrening


I en baddamm så är vattenreningen viktig för slutresultatet och man måste även tänka på elsäkerheten. Den här dammen renas av dels ett beadsfilter (Ultrabead UB 140) med förfilter (Ultra Sieve) och amalgam enhet 130 watt samt ett naturligt växtfilter med sten och växter bredvid dammen. Bild nedan på hur filtersystemet ser ut. Detta är ett effektivt och driftsäkert filtersystem med lång livslängd som vi rekommenderar till baddammar. Ett stort pluss med detta system är elsäkerheten, det behövs inga pumpar, kablar eller dylikt i vattnet. Perfekt till baddammar.

Energisnåla pumpar


Beadsfiltret drivs av en energisnål pump som heter Superflow Techno PRO 30000. Den är reglerbar med medföljande regulator och förbrukningen ligger på låga 123-330 watt. Till växtfiltret används en svagströmspump Superflow Techno 20000 LV som förbrukar 120 watt. Mer än så drar inte pumparna i en stor baddamm. Låg förbrukning ger låga driftskostnader!


Rotzon/växtfilter


De flesta baddammar som byggs har ett rejält växtfilter med sten och växter bredvid dammen och detta sköter en viktig del av reningen. Ett väl dimensionerat växtfilter ger en naturlig look till dammen samtidigt som det bryter ner bl.a nitrat (näring) i vattnet och förebygger alger. Till detta reningsfilter användes ärtsingel under växterna. Se bilder på rördragning i reningsfiltret i bildserien nedan. Pumpen syresätter och skapar cirkulation i grusbädden vilket är viktigt för den biologiska nedbrytningen.


Kontakta oss gärna


Har du funderingar på att bygga en baddamm eller om du vill ha ett kostnadsförslag på en stor eller liten baddamm? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi till!


Nedan följer ett bildspel med bilder tagna under byggnationen av Elin och Thomas fantastiska damm: