Boanas Logo

Välja rätt pump

Pumpen är hjärtat i dammen därför är det viktigt att välja rätt. Det finns olika sorters pumpar t ex fontänpumpar, filter/bäckpumpar och vattenstenspumpar. Mer info om respektive pumpmodell följer längre ner på sidan.

När man jämför olika pumpar så finns det termer som man bör känna till:

  • Liter per timma anger mängden vatten som olika pumpar ger. Tänk på att detta mäts helt utan motstånd.
  • Max tryckhöjd jämför kraften hos olika pumpar. Om man ansluter en slang till pumpen så är max tryckhöjd den höjden där pumpen slutar ge vatten. Ofta är detta den viktigaste parametern när man jämför olika modeller. Pumpar med låg tryckhöjd tappar snabbt effekt vid motstånd. Ett exempel när tryckhöjden är avgörande är när man bygger ett vattenfall. Är det stor höjdskillnad mätt från vattenytan upp till toppen av fallet är det en pump med hög tryckhöjd du behöver.
  • Strömförbrukning. Moderna pumpar blir allt mer energieffektiva men strömförbrukningen ger alltid en hint om kraften i pumpen. Det finns lågenergipumpar som ger mycket vatten (många liter per timma) men som snabbt tappar kraft vid motstånd (låg tryckhöjd).

Fontänpumpar

Fontänpumpar levereras alltid med ett eller flera munstycken. När du väljer fontänpump så välja en lagom stor pump. Blir den för stor finns det risk att vattnet försvinner från dammen. Exempel: ska man ha en fontänhöjd på en meter bör dammen ha en diameter på minst två meter. Våra tips när du väljer fontänpump:

  • Köp inte en för stor pump som tömmer dammen när det blåser.
  • Är det mycket skräp i vattnet finns det speciella insugsfilter och när att montera på insuget för att minimera underhållet.
  • Komplettera gärna med passande belysning. Våra LED ringar passar till de flesta av våra fontänpumpar och de tillför en dimension när det blir mörkt.
  • Har du en stor och djup damm är rådet att kika på en flytande fontänpump. Mindre pumpar placeras ofta på botten men i djupa dammar är detta svårt.

Bilderna nedan visar lite olika fontänpumpar.