Boanas Logo

Plantera dammväxter

Det här behöver du:


Näringskulor


Vattenväxtjord


Planteringspåse

Planteringstips

Dammväxterna gör stor nytta i din damm. Förutom att de är vackra att titta på så hjälper de till att hålla god vattenkvalité. Vårt råd är därför att plantera ordentligt i dammen. En bra regel är att minst ca 30% av dammens yta bör vara täckt med växter.

Det här behöver du vid plantering. De flesta dammväxterna planteras i jord, detta är vad du behöver:

- En planteringspåse eller korg av lämplig storlek.

⁃ Vattenväxtjord, speciellt framtagen för vattenväxter.

- Några näringskulor som ger växten nödvändigt näringstillskott.

- Lite sten typ singel eller sjösten som håller jorden på plats.

Gör så här: Ofta medföljer planteringsråd vid köp av dammväxter. Följ råden när det gäller planteringsdjup då det är viktigt för dammväxter. Välj en lagom stor planteringspåse eller korg och fyll den med vattenväxtjord. Genomvattna plantan innan plantering så får den en bra start. Tillsätt en eller ett par näringskulor vid plantering.

Tips!  Lägg lite sten på jorden så håller den sig i påsen och grumlar inte vattnet. Med rätt sorts jord och en eller ett par par näringskulor får dina växter en perfekt start. Börja plantera på våren när vattnet blivit tillräckligt varmt. Maj-Juni är bästa planteringstid för många dammväxter. De flesta växterna tål vintern om de planterats rätt. För ökad vintertålighet, snåla inte med planteringsjorden vid plantering.

Flytväxter är extra känsliga för kalla nätter och dessa bör ej sättas ut i dammen förrän risken för nattfrost är helt borta. Flytväxterna är svåra att övervintra så de får betraktas som ettåriga.