Boanas Logo

Plantera näckrosor

Det här behöver du:


Näringskulor


Planteringspåse


Näckroslera

Planteringstips

Näckrosorna gör stor nytta i din damm. Förutom att de är vackra att titta på så hjälper de till att hålla god vattenkvalité. De ger även nödvändig skugga åt dammens fiskar. Vårt råd är därför att plantera ordentligt i dammen. En bra regel är att minst ca 30% av dammens yta bör vara täckt med växter.

Det här behöver du vid plantering. Näckrosor planteras alltid i lera, detta är vad du behöver:

- En planteringspåse eller korg av lämplig storlek.

- Näckroslera speciellt framtagen för näckrosor.

- Några näringskulor som ger näckrosen nödvändigt näringstillskott.

- Lite sten typ singel eller sjösten som håller jorden på plats.

Tips!  Lägg lite sten på leran så håller den sig i påsen och grumlar inte vattnet. Våra nya planteringspåsar för näckrosor är suveräna då de håller leran i påsen, grumlar inte vattnet. Näckrosor växer snabbt så ta gärna en rejäl påse och ordentligt med lera redan från början.

På våren när vattnet blivit ordentligt uppvärmt är bästa tiden att plantera. Plantera Maj - Juni så hinner plantan etablera sig innan hösten kommer.

Vid plantering av näckrosor så får man ofta bäst resultat om rotstocken (rhizomet) sätts lite på sned. Låt roten sticka upp ur leran så att skotten får mycket ljus. När du sätter ut plantan i dammen första gången, sätt den gärna lite grundare än den slutgiltiga placeringen. Låt den stå lite grunt tills tillväxten tar fart, placera den sedan på "rätt" djup.

Näckrosor kan för det mesta övervintra i dammen utan problem. Djupet samt hur mycket lera den är planterad i påverkar härdigheten. Näckrosor som står djupare än ca 60 cm kan stå kvar i dammen. Dvärgsorter och näckrosor som står väldigt grunt klarar ofta vintern de också men vill man vara helt säker kan man ta in dessa och ställa plantan frostfritt men kallt i spann med vatten.