Boanas Logo

Sommar i dammen

Sommaren är en tid att njuta av dammen! Växter och fiskar frodas och ofta blir dammen en samlingsplats för fåglar grodor och andra djur som dras till vattnet. För många dammägare bjuder sommaren på många högtidsstunder vid dammen. Här kommer även några tips på saker man bör hålla koll på.

1. Kolla till dina växter - Sommaren är den bästa tiden på året för de flesta av dammens växter. Kolla till dem och vid behov kan några näringskulor tillsättas. Sommaren är även en bra tid att plantera nya växter. Vänta dock inte för länge med plantering då växterna behöver tid att etablera sig innan hösten kommer.

2. Syresättning - På sommaren sjunker ofta syrenivån i vattnet, därför är cirkulation i dammen viktigt. En allt för låg syrehalt i vattnet är inte bra för dammens fiskar och växter. Det påverkar även den naturliga nedbrytningen. En fontänpump eller ett vattenfall som cirkulerar vattnet gör stor nytta. Har du en syrepump så kan det vara klokt att låta den gå på sommaren också, speciellt när det är riktigt varmt.

3. Sköt om ditt filter - Filtret behöver rengöras regelbundet. Vid rengöring av filter så ska man inte vara allt för noggrann. I filtermaterialet lever goda bakterier som hjälper till med nedbrytningen, dessa skadas om man gör filtret kliniskt rent. Varsam rengöring rekommenderas. Vid behov kan det även vara klokt att göra rent kvartsglaset runt UV lampan.

4. Fiskarna i dammen - När vattentemperaturen stiger i vattnet kan man börja mata fiskarna lite oftare. På sommaren klarar de av att smälta fiskfodret snabbare, det är nu de  växer och bygger upp reserverna inför vintern. Här finns olika sorters foder till dammfiskar. Planerar du att åka bort? En dammfisk klarar sig länge utan matning och på sommaren finner de även en del naturlig föda. Finns även foderautomater att ta till för att lösa matningen på sommaren.

5. Oönskad algtillväxt? - Tyvärr gillar även alger det varma och soliga vädret. Ett bra råd för att slippa algtillväxt är att ge dammväxterna goda förutsättningar. De gör stor nytta i dammen och konkurrerar med algerna om näringen i vattnet. På sommaren så ger växterna även skugga  till fiskarna i dammen. En bra tumregel är att minst 30% av dammens yta bör vara täckt av växter, gärna mer. Det finns även effektiva algmedel mot de flesta sorters alger.

Sommaren - tid att njuta!