Boanas Logo

Vår i dammen

Efter en lång vinter känns det alltid lika fantastiskt när solen börjar värma och snön smälter. I dammen så börjar fiskarna bli mer aktiva och det dröjer inte länge innan de vill ha mat. På den här sidan har vi samlat lite information om några saker man bör tänka på när våren kommer.

1. Städa i dammen - Med en håv går det att fånga upp döda växter, löv och annat skräp som samlats i dammen. Detta minskar risken för övergödning av vattnet. Har du mycket slam på botten så gör en slamsugare stor nytta. Den suger upp mycket av det näringsrika bottenslammet och förebygger algbildning.

2. Gör ett delvattenbyte - I samband med vårstädning rekommenderar vi att ett delvattenbyte görs. Byt gärna ca 20-40% av vattnet och fyll på med nytt näringsfattigt vatten. Tips! Töm aldrig dammen helt då det tar bort alla goda bakterier.

3. Uppstart av filter - När temperaturen tillåter är det dags att sätta igång pumpar och filter. Från det att filtret sätts igång ska det gå dygnet runt hela säsongen och ska inte stängas av nattetid. För snabbare uppstart på våren tillsätt gärna Bacto Pearls eller Pond Bomb så får ditt filtersystem en bra start. Har ditt filter inbyggd UV-C är det läge att byta lampan nu. För bästa effekt bör lampan bytas årligen. Passa även på att göra rent kvartsglaset som sitter runt lampan.

Viktigt! Om du har ett filter med inbyggd UV lampa så ska du vänta med att koppla in UV lampan tills filtret är fyllt med vatten. Gör man fel kan kvartsglaset runt lampan skadas. Sätts UV lampan på direkt värms lampan och glaset upp snabbt. När sedan pumpen sätts igång kommer det iskallt vatten från dammen mot det varma glaset. Detta kan skada glaset.

4. Svävalger - På våren tar det ett par veckor innan dammens naturliga nedbrytning kommer igång. Det kan då hända att vattnet blir gröngrumligt och att det bildas svävalger. Ofta är detta ett övergående problem och algerna brukar dö efter ett tag. Vid stora problem så är UV-C lösningen.

5. Testa ditt vatten - Vid misstanke om obalans kan ett vattentest på våren vara klokt. Vid behov kan t ex Pond Balans eller Bio Stabil tillsättas för att ge stabila vattenvärden.

6. Börja mata fiskarna - På våren är dina fiskar ofta svaga efter en lång vinter. När vattentemperaturen stiger över ca 8-10 grader är det dags att försiktigt börja mata dem med energifoder. Ge dem inte mer mat än de snabbt äter upp. Ju varmare de blir i vattnet desto mer mat klarar de smälta, de ska inte ha för mycket mat i början.

7. Se över dina växter - Avlägsna döda växter och se över ditt bestånd. April-Maj är en bra tid att börja plantera i dammen. Flytväxter ska inte sättas ut förrän vattentempen överstiger 15 grader. Befintliga växter behöver näring på våren så tillsätt gärna näringskulor till dammväxter och näckrosor.